fredag 9. mai 2014

De små tingene i livet….

…er noe vi snakker om å glede oss over rett som det er!
Og egentlig finnes det ikke en større lykke enn evnen til nettopp det - se og sanse,nyte,tenke over,ta de inn i deg,kjenne hvor godt det gjør å sette pris på dem!


I dag skal jeg skrive om en liten,liten ting men som likevel er kjempeviktig for oss.Humlen.Jeg begynte på dette innlegget for en tid tilbake og det har lagt blant de utallige utkastene på bloggen,så derfor var det ekstra bra at jeg fikk overlevert stafettpinnen fra Ann med den fine bloggen Glassveranda.
Det er nå satt i gang en bloggstafett for å gjøre folk oppmerksomme på det triste faktum at humlene er i ferd med  å forsvinne,og forsvinner den forsvinner også vi.Visste du at Humlen bidrar til en tredjedel av verdens matproduksjon?Miljøverndepartementet,Hageselskapet og Moseplassen var i går på frokost-tv for å promotere kampanjen Summende Hager!
Du kan lese enda mer om den på Facebooksiden deres,mye nyttig informasjon og triks der som alle og enhvermannsen burde studere!
Men siden jeg er så kjekk og grei limer jeg inn diverse informasjon her slik kanskje enda flere får en liten a-ha opplevelese og gjør sitt for å redde vår lille venn:


 Bier og humler kan dø ut!(Sammen med Det norske hageselskap ønsker miljøvernministeren og hans departement å øke oppmerksomheten og kunnskapen om pollinerende insekter.
– Både internasjonalt og nasjonalt kommer det alarmerende rapporter om trusler mot de pollinerende insektene. I tillegg til at de har en nøkkelrolle i matforsyningen, har de også stor betydning for alle typer økosystemer på jorda.
Informasjonskampanjen Summende hager fokuserer på hva privatpersoner kan gjøre i egen hage for å legge til rette for pollinerende insekter.
– Norske hageeiere kan gjøre mye for å få humler og andre pollinerende insekter til å trives. Vi gir enkle råd og tips til hvordan man kan lage humlevennlige hager, terrasser og uterom. Hovedreglene er å plante flere nektarrike blomster, la det være blomstring fra vår til høst, ha mindre plen og unngå bruk av sprøytemidler, sier direktør i Det norske hageselskap, Tove Berg.
I Norge har vi så mange som 34 humlearter, og seks av disse står i fare for å bli utryddet. Hele 14 prosent av verdens humlearter finnes her til lands.
– Det gir oss et spesielt ansvar for å ta vare på disse, sier Solhjell.
Miljøverndepartementet har satt i gang flere tiltak for å bedre leveområdene for de pollinerende insektene, hvor det viktigste tiltaket er å legge til rette for slåtte- og beitemarker.
– Også i byene er det viktig å sikre større sammenhengende grønne områder. Å satse på grønne lunger i byene bidrar til et mer variert biologisk mangfold, som er bra for humler og bier, sier Solhjell.
Importen av flerårige planter er tredoblet på få år. Disse plantene kan bringe med seg frø og insekter som den skadelige harlekinmarihøna og brunskogsneglen. Miljøvernministeren utfordrer derfor hagesentrene og blomsterforretningene til å vurdere sine vareutvalg.
– Den økte importen av hageplanter innebærer en miljøutfordring. De kan spre seg i norsk natur og fortrenge egne lokale arter. Det beste er å tilby mest mulig lokale planter tilpasset vårt klima og miljø, sier han.


(beklager at de siste bokstavene i linjene ble borte vekk,håper
dere resonnerer dere frem til det som skal stå der likevel! )


Hvordan hjelpe humla

via Moseplassen

Humlene er våre viktigeste pollinatorer, uten dem blir det rett og slett dyrt og vanskelig å dyrke mat og en rekke av våre vakreste blomster vil dø ut. Nå er bestanden av humler og andre bier i reduksjon. Dette har pågått over lang tid, og nå MÅ vi gjøre noe for å stoppe trenden, viss ikke vil vi få et stort samfunnsproblem om kun få år.
Du som har en hage, balkong eller fellesareal kan bidra til snuopperasjonen ved å hjelpe humla slik at den får det lettere. Det er enkelt og det gjør hagen flottere:
.
1. Plant blomster som tilbyr mat til humlene! 
Sørg for at hagen din har et godt utvalg helt fra tidlig vår til sen høst og bidra til at humla holder seg trinn og god og kan fostre opp mange små. Det finnes svært mange vakre blomster med stor næringsverdi for humlene, plant så mange du kan og gjør hagen både vakker og nyttig.
Gå til oversikt over humleplanter og bli inspirert!
.
2. Ikke bruk gift!
Mange har som refleks å ta etter giftflasken om de ser et mystisk kryp i hagen, eller om de har ugress de vil bli kvitt. Men, gift dreper aldri bare akkurat det man vil drepe… Både plantevernmiddel og insektsgift kan være skadelig for humlene, og for mange andre nyttige skapninger i hagen.
Det er slettes ikke nødvendig å bruke gift, hagen her er giftfri og jeg har ikke mer skadedyr enn de som sprøyter!
- Eget innlegg med informasjon om hvorfor og hvordan ha giftfri hage kommer i løpet av en uke, og du kan lære litt andre halvdel av denne videoen.
.
3. Tilby bolig!
Det kan være vanskelig for humlene å finne egnede boliger i våre hager og dette kan du avhjelpe ved å tilby de humlekasser. Men, du må sørge for at humlekassen innredes korrekt, ellers er det lite vits i kassene.
- Les om humlekasser og innredning hos La humla suse og hos Summende hager.
.
Fortell andre om humla!
Skal vi greie å snu utviklingen må mange bidra. Og skal folk kunne bidra så må de forstå både at humle trenger hjelp, og hvordan hjelpe. DU kan være med på å spre kunnskap ved å snakke om det ved lunsjbordet på jobben, oppmuntre venner til å gjøre grep i hagen, eller rett og slett dele denne artikkelen på Facebook. Har du blogg så kan du bli med på humlebloggstafetten og bruker bloggen din for å spre kunnskap!
- Jeg håper du engasjerer deg for humla!!!!


Plant Humle-vennlige planter i hagen din,
eller i potter på balkongen din!
.Ikke plukk vekk den forhatte løvetannen
- det er skikkelig snadder!
Plant gjerne vekster som humlen liker for
hele sesongen…
- se også den fine linken på Moseplassen!


Og om du virkelig gjøre en skikkelig innsats for 
humlene kan du bygge et hjem til dem!
Hvordan finner du gode tips om her !


Og så er det viktig å ikke bruke giftige
sprøytemidler og såntslags!
(Og det er jo egentlig bra for så veldig
mange andre ting enn humla også!)


Clinter´n på Sammensuriumet - hvem hadde trodd det ;)
Men viktig er faktisk dette!!!!!
Til og med godeste Albert forutså de
eventuelle konsekvensene om humlene forsvinner:


Vi - du og jeg altså,kan også bidra :)

Og jeg er allerede i gang,siden jeg ble oppmerksom på 
denne problemstillingen tidligere i år.Jeg har tatt
avleggere fra Blodrips som forhåpentligvis vil
kunne plantes ut ganske snart - huff,det er 
nesten med skrekk og gru jeg husker dette 
treet fra barndommen av,det var nesten som
man følte det var man passerte busken med livet
som innsats - alltid fullt av veps og humler!!!

Og i hekken vår,en Blankmispel summer det jevnt!
Faktisk synes jeg det kryr av humler rundt her,og
bra er det,men flere vil vi ha!Lavendelbed neste :)


Jeg håper at både jeg og alle de andre som nå er med på
både kampanjen og bloggstafetten kan bidra til å 
sette fokus på Humlen slik vi kan stoppe utviklingen!

Jeg deltar selvfølgelig i bloggstafetten og 
kaster pinnen med stor kraft videre,såååå
ivrig er jeg i denne saken så pass opp:
Camilla med Hjem og Glede
Eli med Brunt sukker
Anne med Garden & Angels

- dere er herved utfordret!
Vet dere alle elsker hage og blomster,så dette 
burde være viktig for dere også!
Stafettpinnen er overbrakt!


Til slutt vil jeg rose Moseplassen som har inspirert til så 
mangt og mykje for min del,jeg har funnet mange
 gode hage-tips og idèer på den fine bloggen,og tiltaket 
med en Blogg-stafett var jo intet mindre enn genialt!!!
Jeg gleder meg til å lese enda flere,fine Humle-innlegg :)


(alle bilder via Pinterest)
6 kommentarer:

 1. Tusen takk for et kjempeflott blogg innlegg, Tove! :))) Og ikke minst - veldig viktig! Deler det videre! God helg til deg og familien, og ikke minst de flotte affene :))

  SvarSlett
 2. hei på deg Tove-mor:)
  ja dette var tema på klubben sist
  da snakket vi om akkurat dette
  vin vinn for alle
  har en kompis som lager
  sånne små bie hus
  nyt dagen
  flinke venn
  klem eli:)

  SvarSlett
 3. Åhh for et flott innlegg, Tove! Har fått dette med meg. Må bare tas alvorlig og jeg skal gjøre mitt beste for at humla skal få leve. Så mange fine plansjer du har funnet på nettet og fått inn her.

  I tillegg har jeg storkost meg med innlegget under!! Du så herlig 17. mai bord du har dekket. For et miljø du laget. Håper du kommer videre i Nib og stikker av med hele seieren!! Jeg heier på deg!

  God klem fra Hjørdis

  SvarSlett
 4. Kjempefint innlegg Tove :) Supert at du tok utfordringen om å skrive om humla, og veldig bra at du sender stafetten videre!
  - ha en riktig god og summende helg :)

  SvarSlett
 5. Helt fantastisk at du sprer dette budskapet videre ! Har bekymret meg over dette en stund allerede, og prøver å fortelle dette til alle jeg kjenner.

  "Vanishing of the bees", er også en verdifull og informativ film å få med seg, her er linken hvis du er interessert : http://vanishingbees.co.uk/

  ~ Aina ~

  SvarSlett
 6. Hei søta❤
  Bare rett innom innimellom Grand prix ❤
  Hvordan går det i sammenzzzzuriummet?? Tog du an? Zzzummm liksom;))
  Skal nok skrive litt om dette viktige temaet ja.... Jeg er bare SÅ grønn på data så å lime inn tekster og slikt får jeg ikke til men ellers er jeg jo ganske så flink.... Hi hi bee bee ;)))

  Ha en flott kveld med digg og smask!
  Heia Norge

  Suss og klask ❤❤❤

  SvarSlett

Jeg blir så glad når jeg finner kommentarer,legg igjen et spor du også:)
(Beklageligvis har jeg måttet sperre for anonyme,siden det kom så masse spam.)