fredag 26. april 2013

Gode Fibro-nyheter....

Kan ha løst gåten bak folkesykdommen fibromyalgi

stamcelleprøver (Foto: Chaiwat Subprasom/Reuters Creative)
Signalstoffet IL8 kan være grunnen til at fibromyalgipasienter har sterke smerter.
Foto: Chaiwat Subprasom/Reuters Creative
Svenske forskere mener folkesykdommen fibromyalgi kan skyldes en betennelse i det sentrale nervesystemet. 

Fibromyalgi

 • Typiske symptomer er verkende og brennende smerter i muskler og i muskelfestene rundt ledd. Mange plages av morgenstivhet og overveldende tretthet.
 • Fibromyalgi er den mest utbredte årsak til kroniske smerter.
 • Bare i USA er det antatt at 2 prosent av befolkningen, dvs 5,6 millioner mennesker, lider av denne sykdommen.
 • Det er en klar overvekt av kvinner i denne pasientgruppen, men også menn og barn rammes av sykdommen.
 • Mange med Fibromyalgi får diagnosen Kronisk smertesyndrom.
Kilde: Wikipedia/NFF

IL8 (interleukin 8)

 • Har som hovedfunksjon å tilkalle kampceller fra blodet (leukocytter) ved en eller annen irritasjon i kroppen.
 • Cellene som blir tilkalt kjemper mot et fremmed stoff, i dette tilfellet hjernen.
 • Under denne kampen produserer leukocyttene en rekke irriterende stoff, og gir et sterkt oksidativt stress.
Tidligere har man visst svært lite om årsaksammenhengen ved den kroniske sykdommen som rammer mer enn 150.000 mennesker i Norge.
Nå viser en svensk studie for første gang at fibromyalgi, som blant annet gir smerter i muskulatur og ledd, utpreget tretthet og søvnforstyrrelser, kan skyldes en betennelse i nervesystemet.
Forskerne har i en pilotstudie funnet forhøyede verdier av signalstoffet IL8 (interleukin8) i ryggmargsvæsken hos pasienter med fibromyalgi. Forskerne sammenlignet 15 fibromyalgipasienter med 15 pasienter som har leddsykdommen revmatoid artritt (RA).

Kan forklare smerter

Undersøkelsen av ryggmargsvæsken og blodet til de 30 pasientene viste at de med fibromyalgi hadde betraktelig høyere verdier av IL8 enn de med revmatisme.
– Vi fant fire ganger mer av stoffet IL8 hos fibromyalgipasientene, og det er mye. Det tyder på en betennelse i det sentrale nervesystemet, sier Diana Kadetoff, forsker ved Karolinska institutet og lege ved Nacka Närsjukehus til Aftonbladet.
Funnet kan forklare hvorfor fibromyalgipasienter er trøtte og har sterke smerter.
– Stoffet forsterker smertesignalene. Smerten blir nesten selvgående. Derfor kjennes det ut som at pasientene har vondt i nesten hele kroppen, sier forskeren til den svenske avisen.

Enklere å få diagnose

Fibromyalgi vises ikke på røntgen eller blodprøver, men kan påvises ved hjerneskanning. På grunn av manglende diagnostisering, har mange fastleger manglende kunnskap om sykdommen.
Den norske legen Peter Dvergsdal gleder seg over funnet i den svenske undersøkelsen, og håper at det nå vil bli enklere for fibromyalgipasientene å få riktig diagnose.
– Dette kan få konsekvenser når man stiller diagnosen. Det er veldig viktig for pasientene. Ikke bare blir det lettere å sette en skikkelig diagnostikk, men interessen for diagnosen blant forskere og leger vil øke. Pasienter med fibromyalgi vil bli sendt til spesialister, ikke bare henvist til en allmennlege. Det er ekstremt viktig for pasientene, sier Dvergsdal til NRK.no.

Tatt på alvor

Han tror mange pasienter blir lurt til å betale store summer til useriøse, alternative behandlere i håp om å bli kvitt plagene.
– Hvis man får en sikker diagnostikk vil markedet for de useriøse aktørene bli mindre. De stakkars fibromyalgipasientene vil bli tatt på alvor og de vil ikke bli plyndret, sier Dvergsdal, som mener undersøkelsen er stor nok til at resultatene bør bli tatt på alvor.
– Små studier kan være bedre enn store undersøkelsen hvis de viser tydelige forskjeller. Det gjør denne studien, forteller Dvergsdal til NRK.no.
Norges Fibromyalgi Forbund er også positive til den svenske undersøkelsen.
– Vi mener funnene i pilotundersøkelsen er viktige, de hjelper oss med å forstå smertemekanismen i sykdommen. Det kan bane vei for fremtidige medisiner og en test av ryggmargsvæsken kan være med på å diagnostisere sykdommen raskt, sier Inger Cecilie Thunem, generalsekretær i Norges Fibromyalgi Forbund. 


Ble så glad da jeg fant denne artikkelen!her er beviset på at det ikke er stress,depresjoner og "tull og tøys" som ligger bar fibromyalgi - det er en reell betennelse som gjør at vi verker og plages alle verdens plasser!Når de nå har funnet ut dette tør man også håpe på at en medisin kan komme etterhvert...helst i går ;)
Er så glad for at legene eller Nav heretter ikke kan kikke mistroisk og uforstående på deg men har fakta å forholde seg til!
Har lyst å smøre det inn i trynet til en visst fastlege mens jeg hånflirer...moahhahaha!!!!

Noe annet spennende er den nye vidundermedisinen LDN.jeg har meldt meg inn i gruppen på Facebook og leer tilbakemeldingen med stor interesse,samt jeg har sett tv-program og lest litt på nettet om den.Har enda ikke prøvd...og nå etter et par magnesium tabletter som ga umiddelbar mageknip og suppe fra bakenden så er jeg livredd for altslags tabletter.Meeeen....kanskje en dag?Det er ihvertfall fantastisk å lese hvordan LDN har forbedret livet til mange....men er det for godt til å være sant???

Sitater fra Facebook-siden til LDN
Å neeei! Altså, med katt, hund og barn i huset er ikke støvsuging akkurat et fremmedord her, men....Ser desverre ut som om jeg har fått den antakelig hyppigste og tildels fryktede bivirkningen.... Rengjøringsfnatt! Har vært i gang siden halv sju og nå er huset fullstendig gullende rent også i kriker og kroker.... huff da... Ha en strålende god helg alle sammen!!
 • Kan jo si ka æ klarte å hive mæ ut på....reiv kjøkkenveggen...plata opp kjøkkenet...fløtta på innredninga...malt stua..vaska stuetaket.... HA HA HA LDN e fali d 


jippiii...... etter 5 daga mer elr minner i helvete etter oppstart m LDN, ha æ dusja å årna mæ uten å bli helt amøbe, orka t.o.m å få vekk pelsen på leggan...

Prøve å itj bli totalt hjernevaska, d kan tross alt berre vær en helt vanlig "GO-dag", men d e sååå læng sia så æ har skikkeli trua på herre no :) Krysse d som krysses kan :ø)

Ha en fin dag, æ ska berre nyt følelsen å prøv å hold bremsa på for itj å ødelegg d lille framskrittet :ø)


Hei! 

Begynte på Ldn 6 mars, gikk 1 mnd på 1,5 mg, så til 3 mg. Må bare si at dette er fint, har fått tilbake kroppen min!!! Nå er det jeg som regjerer over kroppen!!!! Fortsatt stiv, men verker ikke så lenger.....livskvaliteten er bedre!!!!! :-))) ( fm og sjøgrens). God helg alle sammen!Huff , i går kveld glemte jeg å ta ldn, det skal jeg aldri gjøre igjen, kjenner det godt .


LDN fjerner en god del av mine rygg og hofte smerter! Helt utrolig! 

Men det er FAKTA! :-) Jeg er sååå glad! Mine barn er sååå glad!! 

Endelig er pappa "tilbake!" Det er ikke regn du ser på plenen vår. 
Det er gledestårer!

Måtte bare i ren glede dele denne artikkelen med dere,- godt å få bevist det mange har strevd med å få troverdighet for i mange år.Jeg skal ikke klage,med meg har de heldigvis ikke begynt med noe sånt psyko-prat og de kunne bare våget sier jeg bare!!! ;)
1 kommentar:

 1. tak for info... er dansk fibro ramt... glæder mig til at finde ud af mere om det...

  knus fra danmark

  Karina

  SvarSlett

Jeg blir så glad når jeg finner kommentarer,legg igjen et spor du også:)
(Beklageligvis har jeg måttet sperre for anonyme,siden det kom så masse spam.)