tirsdag 23. april 2013

London....


...Martine reiseklar mandagskvelden,det kriblet i magen og jenta var både spent og livredd for flyturen,men til London skulle hun!
London here we come !


Og etter et par timer på flyet som gikk direkte fra Vigra til 
Gatwick (sytalaust altså!)kom vi frem i ti-tiden engelsk tid.
Etter å ha spurt ei uniformert dame om hvo vi skulle gå forå komme på toget inn til byen (Victoria Station) hoppet vi på første og beste tog.Som vi trodde gikk direkte.Men toget stoppet både en og to og tre ganger og det gikk igrunnen ikke så fort heller...bange anelser bygde seg opp og til slutt måtte jeg spørre og fikk vite at her var trultene kommet på feil tog.Vi hoppet av og kom oss videre heldigvis,men kom ikke på hotellet før i ett,halv to tiden på natten,amøber begge to!
Hotelet vi bodde på het Hanover Hotel Victoria og var rett og slett helt greit.Jeg hadde tre kriterium da jeg søkte etter overnatting,billig (sunnmøring vet dere!),eget bad, og beliggenhet nært Victoria station av praktiske grunner.I London vet man aldri hva man får.Der er mange ekle hotel men vi var heldige synes jeg denne gangen.Små rom med plass til det aller mest nødvendige,trange trapper opp og ned men rent og fullstendig bra nok til å bare tilbringe natten i!Anbefales!Kun 5-10 minutters gange fra Victoria Station i en rolig gate :) Sightseeing og opplevelser...
..hører med når man er på tur,og siden dette var Martines første tur til London måtte jeg selvfølgelig bli med og vise henne alle de berømte,vidgjetne tingene som man må ha med seg i London.
Det er kjempelurt å bli med på busstur og få sett seg rundt og bli litt kjent med byen,hop on- hop off bussene selger biletter som "virker" i 24 timer og er du lur starter du en tur litt ut på dagen slik du får benyttet litt av neste dag også ...ihvertfall dersom du hopper av her og der.Ellers kan man som vi gjorde denne gangen,ta hele runden i et strekk.Været var så usikkert så vi syntes vi måtte benytte oss mens det var noenlunde :)
Vi gikk på bussen rett utenfor det gamle flotte The Grosvenor Hotel,som ligger like ved Victoria Station forresten!

London er en fantastisk flott by!Jeg elsker spesielt den gamle delen av Lodnon hvor bygningene er helt fantastiske,med detaljer man bare kan undres på hvordan de har fått til,eller hvor lang tid de har brukt.St.Pauls Cathedral,Courts of Justice,etc,etc!

 London er rett og slett storslagent!man må bare se og nyte og suge til seg alle inntrykk.Jeg må innrømme jeg tenkte på noe helt annet der vi kjørte rundt i gatene,- det er tredje gang jeg tar slik buss og det er pina´det tredje gang jeg sitter og undrer meg om ørene mine er normalt skapt?Ikke f om jeg får de proppene som man får utlevert på bussene til å ha i øret for å få guide gjennom byen sitter på plass i mine ører!!!!De detter ut,hele tiden!Man tenker tilbake på barndommen og turer til Brattvågen,hvor de store ørene til et par filleonkler gjorde uslettelige inntrykk som skulle vare live ut!Kunne det være sånn at mine ører var arvelig belastet???Det endte med at jeg satt og holdt proppen på plass med den ene hånden,mens jeg ivrig prøvde å fotografere med den andre...etter all annsynlighet et snålt og noe kaotisk skue slik som jeg kavde men hvem byr seg om det?Sånn blir det når ørene muligens ikke er etter fasiten? ;)

 Spennende var det speiselt for ei lita taus på 9  endelig få se alt hun hadde hørt om...London Bridge med HMS Belfast i forgrunnen ... litt annet kaliber enn Vegsundbrua her hjemme ;)
 Tower of London...med sin grusomme historie - nå b.l.a oppbevaringsplass for kronjuvelene.Her har jeg aldri vært inne,men det blir vel en gang det også :)

At det var stor forskjell på fattig og rik i hine,hårde dager er ikke tvil om,og Buckingham Palace er grandiost og storslått med gull meg her og gull meg der,alt er gedigent som seg hør og bør når man er av blått blod!Praktfullt å se,og et fantastisk bygg.

Undres på hvordan livet var her i gamle dager!


 Oxford Street er gjerne den gaten hvor de fleste turister gjør unna shoppingen sin.Her er det tett trafikk både på veien og på fortauene og det gjelder å ha tunga beint i munnen når man skal bevege seg i trafikkbildet.her er det enda tidlig på dagen...
Når butikkene åpner blir det et mylder av folk,som fyker inn og ut av store kjedebutikker og varehus.De fleste av desse finner man også andre steder i byen,og kan handle i roligere omgivelser!
For første gang i London dro jeg på museum,Naturhistorisk Museum som ligger i Kensington med flotte utstillinger av både Dinosaurer og andre spennende skapninger som var helt supert for Martinemor.Her skulle vi hatt enda bedre tid,kanskje en hel dag faktisk,for her var så stort og mye å studere på at et par timer bare ble en vits.Kjempeflott bygning med fantastiske detaljer ute som inne - de syntes jeg det nesten var like fascinerende å glane på!

 Piccadilly Circus er midt i smørøyet og mye spennende ligger i nærheten .Flott om kvelden med alle de lysende neonskiltene,- en ganske så stor kontrast fra hjembygda hvor det eneste som lyser er bygdas eneste lyskryss som skifter mellom rødt og grønt,hihi.


 Og Trafalgar Square med sine statuer,fontener og folkemylder er det alltid deilig å komme til.Et lite pustested midt i storbyen,her var det ikke bare vi som slappet av og koste oss!


 Sulatausene er fornøyde med turen så langt :)
Rett ved Piccadilly ligger forresten Ripleys Believe it or not - vi var ikke inne der men det må vi neste gang..vi fikk noen glimt inn og så mye festlig som det er vel verdt å oppleve.Vårt mål var noen hus lenger bori gaten,nemlig Rainforest Cafe!Kunne vi være heldige å få bord uten å ha booket på forhånd?Jada..heldige var vi og fikk komme ned og spise.I øverste etasje er det butikk med alt mulig av jungeldyr,snakkende tre og gapende krokodiller...og i underetasjen har en overlykkelig grossist av kunstige grønne planter levert i store mengder slik at du rett og slett føler du kommer inn i jungelen!Jungellyder,elefanter og aper som beveger seg..alt er så gjennomført at det rett og slett er kjempegøy å komme inn bare for opplevelsen,men maten var også god,her koste vi oss begge to !

Martine i baren!

Covent Garden er også et must,med sin bedagelige atmosfære.Her florerer det med gateartister og "gull-manner" som Martine kalte dem...jenta ville ikke i nærheten og syntes de var ofselig skumle alle sammen!!!! Men mye annet spennende å se på!
  Westminster Abbey! 


House of Guards

Og "kun" noen koslige gamle bygninger....som er så skjønne alle som en og står i kontrast til den moderne byen som omkranser dem.Noe av det Martine gledde seg mest til,spesielt etter diverse videoer på Youtube,var å få komme til akvariumet i London.
Jenta har en fascinasjon for livet i havet,og haier er spesielt spennende.Og ikke før vi haddde kommet innenfor dørene før der var et stort glassvindu i gulvet over den store tanken med b.l.a haier.Det var så vidt jenta våget seg ut på,skummelt!!!

Men det må jeg bare si altså - for et fantastisk akvarium!
Jeg er mektig imponert over alle de flotte avdelingene,hvor gjennomtenkt og gjennomført alt var,så fint det var lagt opp!Og virkelig utrolig å få se de digre haiene som ser så sinte ut svømme rett foran nesen din,eller over deg i tunnelen man kunne gå igjennom!Anbefales på det varmeste!
Akvariumet ligger rett ved siden av London Eye forresten,og noe annet som ikke er dumt er at der også er en McDonalds om man er sulten,og skulle det regne og plaske ned er det masse spillemaskiner,go-kart og annet som ungene elsker i samme bygg :)
For de som liker litt skrekk og gru er også London Dungeon i samme bygg...det holdt vi oss langt unna siden Martine er av det pysete slaget og syntes i grunn og bunn det var nifst nok å gå forbi på utsiden hvor et par skrekkeksemplarer ønsket velkommen!
 Endelig fikk Martine sett Big Ben!Houses of Parliament er intet mindre enn imponerende og hele dette området er bare deilig!
Oppi pariserhjulet skulle vi også,- det var nå visst skummelt oppi høyden og kanskje ikke så spennende som frøkena hadde innbilt seg,men nå vet hun ihvertfall det.Flott å se utover byen er det uansett,og anbefales alle uten høydeskrekk ihvertfall!


En av de nye attraksjonene i London er dette nymotens bygget som heter The Wharf...det rager visst enda høyere enn London Eye og blir valfartet grunnet sin spektakulære utsikt og arkitektur.

 Å være i London uten å besøke en viss Madame...går bare ikke an!
Vi kom visst på rett dag og tid og slapp rett inn,heldigvis,minnes med skrekk og gru køene sist jeg var her!Martine var spent og gledde seg spesielt til å se en viss figur....


Til å begynne med så var i grunnen også voksdukkene litt skumle,og det var ikke snakk om å stille seg opp ved siden av dem for å bli tatt bilder av.Men jenta tødde opp litt etter litt,ja til og med ho mor ble med på moroa når Shrek omfavnet oss!Bombe!!(Not)!Høydepunktet hun hadde sett frem til,Justin Bieber figuren!Sett på maken til salig ansiktsuttrykk da dere? Etter Justin ble frøkane varm i trøya og slapp seg løs og hadde det bare gøy når vi gikk gjennom resten av utstillingene.Stor stas å få kjøre "taxi" gjennom Londons historie,om enn noe skummelt i enkelte partier hvor scenene viste fattigdom og krig.Marvell 4d filmen med de fantastiske fire som avsluttet besøket hos Madame Toussaud var selvfølgelig også litt skummelt,lite trøst var det å hente hos mammaen som satt og storflirte og koste seg!Det endte heldigvis godt!!!

Og Hulken viste seg å være en kjekke kar!


Hulken var ikke den eneste grønne skapningen vi råket borti i London.Vi var selvfølgelig på Musical,og endte opp med å bestille billetter til Wicked siden hekser både er litt spennende og skumle...vi tittet på klipp på youtube og jenta bestemte seg for at det var denne hun ville se!Forestillingen var intet mindre enn fantastisk,selv om vi begge syntes en og annen syngescene med de to hovedpersonene kunne trekke ut i lengste laget,men altså:for noen scener,kostymer...for et liv og røre,for noen stemmer!
Virkelig en opplevelse,og vi var strålande fornøyd med at Apollo Theatre lå rett over gaten for Victoria Station og med andre ord i umiddelbar nærhet til hotelet vårt - praktisk!!! :)Shopping...
...liker vi jentene,og det skal ikke stikkes under en stol at det var noe vi begge gledde oss til i storbyen!

Og tilfeldighetene gjorde det slik at den aller første butikken vi havnet inn i var Disney Store på Oxford Street (de fleste butikkene åpner 10 mens denne åpner 9)!Jeg hadde vært her før og fortalt litt til Martine,og når hun kom inn tittet hun på meg nesten blek i ansiktet og med store øyne sa hun:
"Mamma,her e så fint at ej nesten må skrike!"
Det hele ble nok litt overveldende!


Jeg forstår henne så vel!Butikken er mer enn man kan drømme om,med utstillinger som overgår de villeste fantasier.Et eventyr å gå inn i,og for et utvalg.Martine hadde så lyst på alt..samtidig som det egentlig var litt barnslig...og hun skulle skifte stil på rommet sitt når hun kom hjem må vite, og det ene med det andre...jenta ble som ei lita jente igjen.ikke rart!Ble det nesten selv....enda vi var inn på Disneybutikken her t ganger og en gang på den  Covent Garden ble det ikke noe handle på Martine...jeg er nesten imponert,det skal noe til å stå i mot alt det fantastiske fine !!!

Og endelig kunne hun gå inn dørene på Selfridges...gjett om jenta hadde fulgt med på serien som går på NRK på søndagene !Og detaljene hadde hun tydeligevis fått med seg,hun oppdaget bygget på lang avstand.Så er det heller ikke småtteri.Det er nesten for stort faktisk!!!Så vi gikk bare ned i underetasjen slik jeg fikk tilfredstilt mine Cath Kidston og andre interiørlyster,før vi like fort gikk ut igjen!Det mangler ikke på fristelser i London...
jeg fant en stol til meg...mens Martine fant stol til seg!
med andre ord,her er noe for enhver!  

 Og denne stolen var hun visst som født til etter eget utsagn!!
Synes det var nitrist og en skikkelig nedtur å reise til London uten å shoppe så mye klær til ungene.Det er jo det som er gøy.Men det jeg synes var fint,likte ikke Martine.Sånn type tyllskjørt a la bildet.Og det hun likte...likte ikke jeg.Og igrunnen var der ikke så mye vi likte noen av oss.Skuffende!!!!Vi handlet ltt på Primark,der er det jo så billig at det nesten er latterlig,bukser til 50 kroner stykke!!!Bak i hodet murrer tankene..hvor får de laget så billige klær?Barnearbeid?Likevel,galskapen fra alle de andre tusenvis av kundene smittet over og vi handlet i vei!
Primark ligger på Oxford Street og er virkelig helt sprøtt billig med like sprø kunder!!

 Hele 7 etasjer med leker på Hamleys var endelig en realitet!!! Her var det liv å røre fra du gikk inn døren til du kom ut igjen,og overalt var det demonstrasjoner på den ene fantastiske leken mer enn neste.Til og med en vekkerklokke som sang Wake Up Martine...da blei jenta rød i kjakane sine,hihi :)
 Måneder med panting av flasker og sparing skulle ende brukes,Monster High dukker skulle få nytt hjem!Men utvalget var ikke så stort som vi hadde håpt på...men likevel stort nok til at det å velge seg ut noen tok sin tid!!!Martine eller og meller på bildet....


Og jeg skulle endelig få stikke nesen innenfor Libertys...dette store,gedigne varehuset fra Tudortiden med sin utrokige arkitektur både på ut og innsiden!Faktisk ble det mitt første besøk dit.Men ikke siste.Likte de intime butikkene der som stod i kontrast til de enorme varehusene på Oxford Street.Koslig!


 
Og mens andre tittet på alt det fine som låg opp på bordene,oj´et jeg meg over fine utstillingsbord som jeg gjeeeerne skulle tatt med hjem.Dette for eksempel,var i en nydelig lyseturkis farge..sukk,tror dere jeg siklet eller?Martine synes mamma´n var koko...hvilket santnok er !

På Claires som har store acceseoires butikker oppholdt jenta seg i det uendelige.Her kunne man gå amok,spesielt når man fant egen Moshi Monsters avdeling.Jeg er temmelig sikker på at jeg og Martine kom hjem med alt som kunne kjøpes av Moshi Monsters...figurer,bøker,truser,strømper,pysj´er,smykker...og mere til!!!


 Og her er jenta ikke så ulik en Moshi Moster selv,haha!

Uten mat og drikke...duger superhelten ikke!Martine med kul maske vi kjøpte til Linus,men i grunn og bunn var jo jeg naturligvis mer opptatt av fjesingene i bakgrunnen.På denne 
restauranten hadde de nemlig Piero Fornasetti tapet...som jeg har likt så lenge,gøy å få se i virkeligheten.Deilig pizza vaar heller ikke feil!


 

Ny sveis kanskje?Gudene skal vite det trengs,men jeg tror ikke det blir denne varianten ;)


Lego Friends :) Portobello var mer etter min smak,og her kunne jeg tenkt meg mye lengre tid!Minst en hel dag.Det tar litt tid å reise ut,vi gikk av på Ladbroke grove og surret litt frem og tilbake før vi kom på rett spor,godt å være røynde til neste besøk!Koslige småbutikker og en litt mer avslappet atmosfære
- mange rare butikker,mange fine butikker...ikke minst Rachel Ashwell som jeg skrev om i et tidligere innlegg!Skal tilbake!

Og siste dagen fikk Martine endelig kjøpe seg muffins på The Hummingbird Bakery,slik jeg hadde lovt henne !Vi dro til utsalget i Kensington,som viste seg å være litt skuffende,hadde ventetå bli mer wow´et av butikken men kan hende den i Notting Hill er gjevere?Det gjenstår å finne ut,jenta var heldigvis uansett fornøyd!En av de nærmeste naboene til Hummingbird...itt´no knussel ;)
 Det har blitt noen mil med rulletrapper og undergrunner...Martine ble veldig flink etterhvert og skjønte systemet og fikk dra Oyster-kortet i gjennomgangene,litt kry da!
Barn reiser gratis med undergrunnen,så jeg kjøpte bare et kort som jeg fylte på og fikk betalt tilbake det som var til overs når vi skulle dra.Veldig grei måte å komme seg frem i London på,selv om man ser mer på en buss men det går sååå treigt så nei takk!

Vi hadde en kjempekjekk tur til London begge to,slitsomt,travelt,fylt med opplevelser og mange gode minner.
Martine vil tilbake i sommerferien,hvilket er helt uaktuelt..men det blir nok flere ganger en eller annen gang i fremtiden.
Selv...må jeg innrømme at jeg rett og slett kunne tenkt meg å reise noen dager helt alene.Helt fritt for de typiske turistattraksjonene som jeg nesten er lei av.Helt for meg selv i butikker og på marked hvor jeg kan bruke så lang tid jeg vil uten å ta hensyn til andre.Egoist,ikke sant?
6 kommentarer:

 1. hei,
  masse bilder... mye å se.
  takk for titten.
  sikkert gode tips å ta med seg om vi drar dit engang.
  klem TOVE

  SvarSlett
 2. Så masse flotte bilder og masse kjekkt dere har vært med på og sett:)skal eg til London så må eg lese innlegget ditt igjen for å få tips;)
  Eg har ikkje vært der på 15 år så kanskje på tide,Hihi:)har veldig lyst iallfall:)

  Fine tirsdag til deg!
  Klem fra Lillian

  SvarSlett
 3. WAW TOVE OG MARTINE:)
  JAMMEN HAR DER FÅTT MYE UT AV TUREN
  LENKTER TILBAKE
  ER NOEN ÅRSIDEN JEG VAR DER...
  SÅ MASSE FLOTTE BILDER
  SÅ BRA DU OGSÅ TOVE VAR PÅ NOEN
  SKJØNNE MRTINE ER JAMMEN EN HERLIG JENTE
  NYT DAGENE
  KLEM ELI:)

  SvarSlett
 4. Vilka härliga bilder!!
  Ni tycks ha hunnit med en hel del!! :0)
  Till London skulle jag oxå vilja åka...
  Så tack för rundturen! :)

  Tack för dina sååå goa och uppmuntrabde ord, de värmde verkligen!!
  Skönt att ha en sååå go vän här i blogglandia!!

  varm kram Tina

  SvarSlett
 5. Så koselig med jentetur! ser ut som dere har kost dere masse! London kan man kome tilbake til gang på gang! Ha en fin kveld :)

  SvarSlett
 6. love your pics!!! love london!!! angie

  SvarSlett

Jeg blir så glad når jeg finner kommentarer,legg igjen et spor du også:)
(Beklageligvis har jeg måttet sperre for anonyme,siden det kom så masse spam.)