onsdag 22. februar 2012

mer frustrasjon...
....for slike triste syn er virkelig deprimerende for meg!
Dette er Oreid Gård i Halden, i sin tid en av de flotteste lystgårdene i området.Ikke vanskelig å se på bildene at dette har vært et praktbygg,selv fikk jeg akutt kløe i fingrene og hodet når jeg kom over en artikkel om dette stedet via en FB-venn!
Nå står huset dessverre for forfall...vinduer og dører er gjenspikret og huset forfaller mer for hver dag som går:(

Gården ligger vakkert til på en høyde i Tistedal, med utsikt over Femsjøen. Gårsdtunet og høyden domineres av en hvitmalt, toetasjes og langstrakt bygning ingen som kommer fra Aremark kan unngå å se. På sidene til Idd og Enningdalen Historielag heter det:
Orød ble brukt som lystgård. Her hadde familien tilhold sommerstid, og dagens hovedbygning bærer preg av å være bygget for fest. Mot Femsjøen ligger stuene på rad. I midten ligger ”dansesalen” med ekstra takhøyde og utgang til hagen. Selveste kong Oscar II skal ha gjestet gården rundt 1880 – men da var storhetstiden på Orød snart til ende.
Etter en lengre kjøpsprosess, ble gården i 2006 solgt til Lerah Eiendom AS , som ønsket å lage et boligfelt på den 750 mål omkringliggende skogen. Halden kommune ga omsider konsesjon for salget, med krav om at kjøper istandstatte hovedbygningen og resten av tunet.
På utbyggernes egne forseggjorte nettsider med reklame for de nye – kjedede, eller kjedelige eneboligene – ligger også informasjon om gårdens og områdets historie:
Oreid gård er nevnt første gang i 1538 og ble da kalt Aurud. Selve Oreid gård er et anlegg i senempire som ligger vakkert i kulturlandskapet. Her har en rekke prominente Østfoldspersonligheter hatt sin lystgård, og man finner rester av en storslagen hage med terrasser, dammer og utallige meter med sirlig opprankede murer og steingjerder.
Som en illustrasjon til denne vakre beskrivelsen har utbyggerne valgt et vakkert bilde av hovedbygningen fra før forfallets tid, fra før de kjøpte gården. Men forfallet har fått lov til å aksellerere, og lokale arkitekturentusiaster er overbeviste om at dette er en villet utvikling. Mange har appellert til Halden kommune om å gripe inn for å få eiere og utbyggere til å stanse forfallet, men så langt har ingen blitt hørt.
Halden kommune trenger sikkert nye boliger, men de nye beboerne som en gang skal flytte til Oreidskogen byggefelt hadde uten tvil fått et bedre bomiljø om kommunen hadde satt foten ned og fått utbyggerne til å følge konsesjonsbestemmelsene. Slik saken nå står er Oreid gård blitt Spekulantenes slott og Halden kommunes falitt!
Halden Kommune Wake Up!!!

Dette er en skandale synes jeg og Halden Kommune har ansvaret.Her må det ageres...selg eller gi bort denne eiendommen til noen som virkelig gjør det som bør gjøres...jeg er knakende sikker på at det er mange flere enn meg som ser mulighetene på dette ffantastiske stedet.Hardt arbeid blir det ja....men det blir litt av en belønnning når det er gjort.
Synd jeg ikke bor litt nærmere....
En annen som også må våkne opp er Riksantikvaren...dette kan da ikke være lovlig?Og beboere i Halden og områdene rundt...stå på kravene og forlang at det rette blir gjort før det er for sent.
Basta Bom.Det var dagens frustrasjonsutbrudd...forhåpentligvis det første og siste!!!!


kilder her  og her

9 kommentarer:

 1. Hei Tove, lenge siden!
  Dette er slike saker som jeg også brenner for, du er ei dame i min stil!
  Du, tilby deg å ta huset i din hjertevarme for en symbolsk sum! Tror nok det virkelig kunne gjort seg!

  Stor klem fra Mona

  SvarSlett
 2. Heilt tragisk! Link til blogginnlegget og send ein e-post til Riksantikvaren. Kan vel ikkje skade...?

  SvarSlett
 3. Åååå gjett om jeg har lurt på hvor du har blitt av Mona!!!!!Nå var det virkelig kjekt å se livstegn fra deg...er det noe håp om blogginnlegg også kanskje?:)
  Håper alt er bra med seg altså!
  Toveklem:)

  SvarSlett
 4. Kanskje skal jeg gjøre det ja....har vel trodd at det allerede er gjort,men soM du sier....det skader ikke:)toveklem:)

  SvarSlett
 5. Denne gården er MYE omtalt her i Halden kan du tro! Nå ligger den faktisk ute på FINN for salg med en prisantydning på 3,1 millioner. Håper virkelig at noen med kunnskap, interesse og ikke minst økonomi får kjøpt stedet og tilbakeført den til sin fordums prakt!

  Klem Tone

  SvarSlett
  Svar
  1. Oj det var flott...håper noen kjenner sin besøkelsestid:)
   Toveklem:)

   Slett
 6. Sjekket akkurat på Finn og guess what: den er solgt!!!håper gården har havnet i de rette hendene:)

  SvarSlett
 7. Fantastisk hus!!!Tenk at man kan slike juveler forfalle slik...

  SvarSlett
 8. ja jeg leser jo her over at det har skjedd gledelige ting.:: for slike kulturskatter må man jo bare ta vare på.:En kan ikke bare bygge nymotens hus over alt.

  godt det endte bra da 0))

  ha en strålende fin dag

  Klemmer =))

  SvarSlett

Jeg blir så glad når jeg finner kommentarer,legg igjen et spor du også:)
(Beklageligvis har jeg måttet sperre for anonyme,siden det kom så masse spam.)